بوی بد دهان چه دلایلی دارد

دلایل اصلی بوی بد دهان

دلایل اصلی بوی بد دهان

یکی از دلایل اصلی بوی بد دهان، ترکیبات شیمیایی موجود در مواد غذایی است. سولفورهای آلی ناشی از تجزیه پروتئین‌ها می‌توانند بوی نامطبوعی ایجاد کنند. همچنین، وجود باکتری‌ها و ویروس‌ها در دهان، به خصوص در حضور باکتری‌های تجزیه‌کننده غذا، می‌تواند منجر به تولید ترکیبات بویایی غیرمطبوع شود.

غذاها، داروها و شرایط پزشکی همگی می توانند در ایجاد بوی بد دهان نقش داشته باشند. موارد زیر به برخی از مهمترین علل هالیتوزیس اشاره شده است:

بهداشت نامناسب دهان و دندان: اگر به طور مرتب مسواک نزنید و نخ دندان نکشید، باکتری ها در دهان، دندان ها و لثه های شما تجمع می یابند. باکتری ها اغلب در ایجاد بوی بد دهان نقش دارند.

بیماری لثه، چه در مراحل اولیه و چه در مراحل پیشرفته، به دلیل باکتری های عامل بیماری، می تواند باعث هالیتوز شود.

خشکی دهان: اگر اغلب به دلیل کم آبی یا یک بیماری پزشکی دچار خشکی دهان می شوید، ممکن است متوجه بوی نامطبوع تنفس خود شوید. بزاق به شستشوی باکتری ها کمک می کند و بوی بد دهان را کنترل می کند.

بوی بد دهان چگونه بوجود می آید

سیگار کشیدن: سیگار کشیدن یا استفاده از محصولات تنباکو نیز می تواند منجر به بوی بد دهان شود. خود دود بوی نامطبوعی دارد و سیگار کشیدن خطر ابتلا به بیماری لثه و سایر مشکلات دهان را افزایش می دهد.

داروها: برخی از داروها می توانند منجر به بوی بد دهان شوند، یا به این دلیل که دهان را خشک می کنند یا به این دلیل که بدن هنگام تجزیه دارو، مواد شیمیایی بدبو تولید می کند.

سوزش سر دل: اگر سوزش سر دل یا GERD را تجربه می کنید، رفلاکس اسید نیز می تواند به هالیتوز کمک کند.

عفونت ها: برخی از عفونت ها مانند التهاب لوزه ها و عفونت های سینوسی نیز می توانند دلیل بوی بد دهان باشند، زیرا باکتری هایی که باعث عفونت می شوند.

دندان‌های نامرتب: اگر دندان‌های کج دارید یا با بایت خود مشکل دارید، تمیز کردن بین دندان‌ها ممکن است مشکل باشد، که می‌تواند باعث گیر کردن غذا در آنجا شود. افرادی که دندان های نامرتب دارند اغلب از بوی بد دهان شکایت دارند.

نوشیدن الکل: الکل باعث خشکی دهان می شود که می تواند باعث بوی بد دهان شود.

علت هالیتوز چیست؟

بیشتر بوی بد دهان (که به آن هالیتوز نیز گفته می شود) از چیزی در دهان شما ناشی می شود. غذا بین دندان ها، اطراف لثه و روی زبان می چسبد. اگر هر روز مسواک نزنید و نخ دندان نکشید، این غذا ممکن است پوسیده شود. تکه های فاسد غذا باعث ایجاد بوی بد در دهان شما می شود. غذای فاسد همچنین به رشد باکتری ها در دهان شما کمک می کند. این باکتری ها می توانند باعث بیماری لثه شوند (که ژنژیویت نیز نامیده می شود). التهاب لثه نیز باعث هالیتوز می شود.

چیزهایی که می خورید و می نوشید نیز می تواند بر تنفس شما تأثیر بگذارد. نمونه‌های رایج غذاها و نوشیدنی‌هایی که ممکن است باعث بوی بد دهان شوند عبارتند از پیاز، سیر، پنیر، پاسترامی، ادویه‌های خاص، آب پرتقال و نوشابه. هنگامی که این غذاها هضم می شوند، روغن آنها به جریان خون شما جذب می شود و به ریه ها منتقل می شود. تا زمانی که تمام غذا از بدن شما خارج شود، بو در نفس شما پخش می شود.

داروهای مناسب برای درمان هالیتوز

هالیتوز چگونه تشخیص داده می شود؟

اگر فکر می کنید که ممکن است به هالیتوز داشته باشید، باید از پزشک خود بپرسید. آنها ممکن است بتوانند شما را تنها بر اساس بو تشخیص دهند. آنها همچنین ممکن است برخی از سوالات مربوط به سبک زندگی خود را در مورد اینکه چقدر دندان های خود را مسواک می زنید یا نخ دندان کشیدن از شما بپرسند. پزشک شما همچنین ممکن است در مورد داروهایی که مصرف می کنید سؤال کند. اگر پزشکتان معتقد نباشد که هالیتوز شما به یک بیماری زمینه ای دندان مربوط می شود، ممکن است شما را برای ارزیابی به دندانپزشک ارجاع دهد.

آیا بوی بد دهان قابل پیشگیری است؟

کارهای زیادی وجود دارد که می توانید به تنهایی برای جلوگیری از بوی بد دهان انجام دهید. این شامل:

حداقل ۲ بار در روز با استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک بزنید. حتماً در امتداد خط لثه و همچنین تمام سطوح دندان مسواک بزنید. هر بار که دندان های خود را مسواک می زنید، از مسواک خود برای تمیز کردن سطح زبان خود استفاده کنید.

حداقل یک بار در روز نخ دندان بکشید تا غذا از بین دندان هایتان خارج شود.

هر روز میوه و سبزیجات بیشتری بخورید. کمتر گوشت بخورید.

پرهیز از غذاهایی که باعث بوی بد دهان می شوند. همچنین سعی کنید از نوشیدنی های الکلی که اغلب باعث بوی بد دهان می شوند خودداری کنید.

پرهیز از مصرف محصولات تنباکو. هر نوع تنباکو می تواند باعث بوی بد دهان شود.

گاهی اوقات خشکی دهان بوی نامطبوعی دارد. اگر دهانتان خشک است، می توانید نعناع های بدون قند را بمکید، آدامس های بدون قند بجوید یا آب بیشتری بنوشید. بیشتر دهانشویه ها اثر طولانی مدتی بر بوی بد دهان ندارند. اگر از دهانشویه استفاده می کنید، قبل از تف کردن، آن را به مدت ۳۰ ثانیه در دهان خود بچرخانید.

اگر از پروتز متحرک استفاده می کنید، آنها را در شب بیرون بیاورید. دندان های مصنوعی را مسواک بزنید و آنها را یک شب در محلول ضدعفونی کننده قرار دهید. بریس ها و نگهدارنده های متحرک نیز باید تمیز شوند. دستورالعمل های دندانپزشک خود را دنبال کنید.

شما باید دو بار در سال به دندانپزشک خود مراجعه کنید تا دندان های خود را تمیز کنید.

چگونگی پیشگیری از بوی بد دهان

زندگی با بوی بد دهان

اگر نمی توانید به تنهایی از شر بوی بد دهان خلاص شوید، به متخصص دندانپزشکی مراجعه کنید تا دریابید که آیا مشکل جدی تری باعث آن شده است یا خیر. بوی بد دهان ممکن است نشانه یک مشکل سلامتی باشد. عفونت‌های سینوسی، عفونت‌های مزمن ریه، بیماری‌های کبد یا کلیه و دیابت برخی از بیماری‌هایی هستند که ممکن است باعث بوی بد دهان شوند.

هالیتوز چه عوارضی دارد

هالیتوز، علاوه بر اثرات اجتماعی ناخواسته، ممکن است عوارض بهداشتی و روانی نیز به همراه داشته باشد. این مشکل می‌تواند باعث افت اعتماد به نفس و از دست دادن اعتبار شخصی شود. برخی از عوارض آن شامل افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های دهانی مثل التهاب لثه و پوسیدگی دندان، کاهش کیفیت زندگی اجتماعی، افزایش استرس و اضطراب در فعالیت‌های روزمره، و حتی تأثیر منفی بر ارتباطات مهم زندگی می‌باشد.

برای جلوگیری و مدیریت این مشکل، حفظ بهداشت دهانی منظم، مراقبت از دندان‌ها، و مشاوره با دندان‌پزشک اقدامات موثری هستند. همچنین، اصلاح عادات غذایی و مصرف آب به میزان کافی نیز به بهبود وضعیت بوی دهان و جلوگیری از عوارض آن کمک خواهد کرد.

بوی بد دهان چگونه درمان میشود

چگونگی درمان بوی بد دهان

۱. شما به بیماری لثه مبتلا هستید: بیشتر بزرگسالان در ایران تا حدی به بیماری لثه مبتلا هستند. اگر بیماری لثه دارید، ممکن است هنگام مسواک زدن لثه هایتان خونریزی کند و ممکن است بوی بد دهان یا طعم بدی در دهان داشته باشید. بیماری لثه در اثر تجمع پلاک روی دندان ها و لثه ها ایجاد می شود. باکتری ها باعث تشکیل سموم می شوند که لثه ها را تحریک می کند. اگر درمان نشود، می تواند به لثه و استخوان فک آسیب برساند.

مرحله اولیه بیماری لثه به عنوان “ژنژیویت” شناخته می شود. اگر درمان نشود، وضعیتی به نام “پریودنتیت” ایجاد می شود. این روی بافت هایی که دندان ها را نگه می دارند و آنها را در جای خود نگه می دارند، تأثیر می گذارد. اگر پریودنتیت درمان نشود، ممکن است استخوان فک شما آسیب ببیند و فضاهای بین لثه و دندان باز شود. دندان های شما ممکن است لق شوند و در نهایت ممکن است بیفتند.

چگونه آن را درمان کنید: برای یک برنامه بهداشتی دهان و دندان تمیز و متناسب با نیازهای شما به متخصص بهداشت خود مراجعه کنید.

۲. به اندازه کافی آب نمی نوشید: کم آبی بدن می تواند باعث هالیتوز شود زیرا باکتری هایی که در دهان زندگی می کنند با خشک شدن دهان تکثیر می شوند. این منجر به کاهش بزاق می شود که به عنوان یک بافر برای دهان عمل می کند. با شستشوی ذرات غذا در فاصله بین مسواک زدن معمول، نوشیدن آب می تواند بوی بد دهان را کاهش دهد.

۳. رژیم غذایی کم کربوهیدرات دارید: کاهش کربوهیدرات ها و افزایش مصرف پروتئین می تواند منجر به بوی بد دهان شود. این به این دلیل است که وقتی بدن عمدتاً روی ذخایر چربی کار می کند، بدن شما چربی را برای انرژی تجزیه می کند و «کتون» ایجاد می کند. یکی از این ها “استون” است که می تواند باعث شود نفس شما بوی “میوه ای شیرین” داشته باشد یا آنقدر قوی باشد که بویی شبیه “لاک پاک کن ناخن” بدهد.

۴. شما دیابتی هستید: وقتی فردی دیابت دارد، بدن او یا انسولین کافی تولید نمی کند یا نمی تواند به طور موثر از انسولین استفاده کند. معمولا انسولین گلوکز را برای تامین انرژی تجزیه می کند. اگر بدن نتواند انرژی خود را از گلوکز دریافت کند، به جای تولید کتون، شروع به سوزاندن چربی برای سوخت می کند. همانطور که کتون ها ساخته می شوند، اسیدیته خون را افزایش می دهند که می تواند سمی باشد.

بوی بد دهان چه علائمی دارد

مشکل هالیتوز را کدام پزشک باید برطرف کند

مشکل هالیتوز را می‌توانید توسط دو نوع پزشک برطرف کنید. ابتدا، ممکن است به دندان‌پزشک مراجعه کنید. دندان‌پزشکان متخصص در تشخیص و درمان مشکلات دهانی هستند. آن‌ها می‌توانند مشکلاتی مانند پوسیدگی دندان، التهاب لثه، یا سایر مشکلات دهانی را شناسایی و درمان کنند که ممکن است به بوی بد دهان منجر شده باشد.

در صورتی که مشکل بهداشت دهانی حل نشود و بوی بد دهان باقی بماند، مراجعه به پزشک عمومی یا متخصص داخلی نیز توصیه می‌شود. این پزشکان می‌توانند به دنبال علل دیگری از مشکل بوی بد دهان بگردند، مانند مشکلات گوارشی، عفونت‌ها یا مسائل داخلی دیگر.

به طور کلی، ترکیبی از مراقبت‌های دندانی منظم، مصرف آب کافی، و مراجعه به پزشکان تخصصی می‌تواند به رفع مشکل هالیتوز کمک کند.

۵/۵ - (۱ امتیاز)
نوشتهٔ پیشین
دندانپزشکی لیزری و روش های آن
نوشتهٔ بعدی
مثلث سیاه بین دندان و درمان آن

پست های مرتبط

نتیجه‌ای پیدا نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست

لطفا شماره خودتان را ثبت کنید تا با شما تماس بگیریم.

مشاوره توسط پزشک