درمان دندان در دوران بارداری
درمان دندان در دوران بارداری، بسیار حائز اهمیت است ولی باید با احتیاط انجام شود. استفاده از اشعههای دندانی در این دوران محدود شده و ترجیحاً در مراحل اولیه بارداری اجتناب میشود. هرگونه درمان اضطراری باید با پزشک و دندانپزشک هماهنگ شود تا اقدامات مناسب انجام شود. از آنتیبیوتیکها با احتیاط استفاده شود و بهتر است درمانهای نیازمند به تداخل با داروهای دیگر به تعویق افتد.
اهمیت بهداشت دهان و دندان در این دوران بیشتر میشود؛ بنابراین، مسواک زدن، استفاده از نخ دندان، و شیوههای پیشگیری از بیماریهای لثه مهم هستند. همچنین، مصرف مکمل کلسیم و ویتامین D با توصیه پزشک برای حفظ سلامت دندانها و استخوانها در دوران بارداری توصیه میشود.
بین هفته های ۱۳ تا ۲۷ بارداری امن ترین دوره برای درمان است. ما بین این هفته ها می توانیم انواع روش های درمانی دندانپزشکی را بدون هیچ عارضه ای انجام دهیم. با این حال، برای محافظت از کودک، ما ترجیح میدهیم در این فرآیند فقط نیازهای فوری او را درمان کنیم. انواع درمان های دندان از جمله کشیدن دندان در دوران بارداری قابل انجام است، اما اگر شرایط درمان فوری نباشد، می توان درمان را به بعد از زایمان موکول کرد.
نمی توان بر اهمیت مراقبت های پیشگیرانه دندان برای حفظ مجموعه ای سالم از دندان ها و لثه ها بیش از حد تأکید کرد. مراقبت از سلامت دندان ها برای بارداری سالم حتی قبل از بارداری شروع می شود. این امر ابهامات دندانی را به حداقل می رساند و شما را قادر می سازد تا روی بارداری خود تمرکز کنید. شما باید برای معاینه، جرم گیری و پولیش دندان های خود به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
بیماری لثه در دوران بارداری
فهرست مطالب
بارداری خطر ابتلا به ژنژیویت و پریودنتیت (عفونت لثه) را به دلیل افزایش استروژن و پروژسترون افزایش می دهد.
لثه (خونریزی لثه) التهاب لثه است که قرمز و متورم به نظر می رسد. ممکن است متوجه شوید که آنها به راحتی خونریزی می کنند، به خصوص زمانی که دندان های خود را مسواک می زنید. این بیشتر بین ماه های دوم و هشتم بارداری دیده می شود.
پریودنتیت شکل شدیدتری از التهاب لثه است که شامل تخریب ساختار استخوان پشتیبان اطراف دندان ها می شود. این ممکن است منجر به لرزش دندان های شما شود. اگر شرایط بدتر شود، حتی ممکن است دندان های آسیب دیده را از دست بدهید.اتخاذ روش صحیح برای جلوگیری از پریودنتیت مهم است زیرا مطالعات نشان داده اند که بین بیماری پریودنتال و زایمان زودرس ارتباط وجود دارد.
پیشگیری از بیماری لثه
رعایت بهداشت دهان و دندان برای پیشگیری از بیماری لثه ضروری است. این شامل مسواک زدن بعد از هر وعده غذایی، استفاده از نخ دندان حداقل یک بار در روز و استفاده از دهانشویه ضد پلاک است.
حداقل هر شش ماه یکبار به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید تا از سلامت لثه های خود و تمیز کردن حرفه ای دندان های خود مطمئن شوید. این باید حتی قبل از لقاح انجام شود تا از لثه های سالم درست از ابتدای بارداری اطمینان حاصل شود.
دندان درد در دوران بارداری
در درمان دندان بارداری از بی حسی موضعی استفاده می شود. خیلی بعید است که بی حس کننده های موضعی مورد استفاده برای مادران باردار وارد گردش خون بدن شده و به نوزاد منتقل شود. از آنجایی که در این فرآیند فقط درمان های اورژانسی انجام می شود، در صورت عدم درمان مادر، ممکن است دندان مشکل دار آسیب بیشتری به نوزاد وارد کند. عکسبرداری با اشعه ایکس مگر در موارد ضروری انجام نمی شود. در بارداری های سخت با تایید پزشک زنان می توانیم بیمار را درمان کنیم.
خانم بارداری که دندان درد یا شکستگی دندان دارد نباید دچار وحشت شود و قبل از پیشرفت مشکل به دندانپزشک مراجعه کند. دندان درد اغلب با پوسیدگی دندان مرتبط است. در این صورت ممکن است نیاز به پر کردن دندان، درمان ریشه یا کشیدن دندان باشد. تا زمانی که پزشک متخصص زنان و زایمان بیمار را تایید کند، درمان پوسیدگی دندان در هر دوره بارداری قابل انجام است.
پوسیدگی دندان در دوران بارداری
یک باور رایج وجود دارد که پوسیدگی در دوران بارداری افزایش می یابد و این به دلیل خروج کلسیم کودک از مادر است. اما این یک تصور غلط است. دلیل اصلی افزایش پوسیدگی دندان در این دوران، رژیم غذایی شیرین مادر باردار و بی توجهی به مراقبت از دهان است. توقف مسواک زدن به دلیل خونریزی در لثه می تواند باعث تشدید پوسیدگی شود.
بنابراین تلاش بیشتر برای رعایت بهداشت دهان و دندان (مسواک زدن بعد از غذا، نخ دندان کشیدن یک بار در روز و استفاده از دهانشویه حاوی فلوراید) برای جلوگیری از پوسیدگی دندان ضروری است.
درمان دندان در دوران شیردهی
یک زن شیرده در دوره حساسی است، البته نه به اندازه یک زن باردار. بزرگترین مسئله در این دوره این است که آیا داروها وارد شیر مادر می شوند یا خیر. اشعه ایکس، بیهوشی را می توان به راحتی انجام داد و روش هایی مانند کشیدن دندان، درمان ریشه، کاشت ایمپلنت را نیز می توان انجام داد. لازم است مادر به دندانپزشک بگوید که در حال شیردهی است. بسته به این موضوع، دندانپزشک میتواند در مورد داروهایی که باید تجویز کند و درمانهایی که اعمال میکند، هماهنگیهای لازم را انجام دهد.
شیر مادر و آسیب به کودک؟
تمام داروهای استفاده شده و بی حس کننده های اعمال شده می توانند به شیر مادر منتقل شوند، درست مانند غذاهایی که مادر می خورد و می نوشد. با این حال، برای محافظت از نوزاد، ممکن است لازم باشد داروهای مناسب را انتخاب کنید و/یا منتظر بمانید تا دارو از بدن دفع شود. توصیه های پزشک در مورد آنتی بیوتیک ها و مسکن ها باید به شدت رعایت شود، زیرا برخی از آنتی بیوتیک ها می توانند بر رشد کودک تأثیر منفی بگذارند. پس از استفاده از بی حس کننده های موضعی، ۲-۳ ساعت باید برای شیردهی صبر کرد. پس از اعمال بیهوشی، نیازی به دور انداختن اولین شیر نیست.
آیا عفونت دندان در مادر به شیر منتقل می شود؟
خیر، التهاب به شیر منتقل نمی شود، لازم نیست از آن بترسید. با این حال، وجود یک عفونت کانونی ثابت در بدن مادر می تواند بر سلامت مادر تأثیر منفی بگذارد.
آیا انجام کار دندانپزشکی در دوران بارداری ایمن است؟
سوالات مربوط به بارداری و کار دندانپزشکی برای مادران باردار رایج است. تمیز کردن پیشگیرانه دندان و معاینات سالانه در دوران بارداری نه تنها بی خطر هستند بلکه توصیه می شود. افزایش سطح هورمون در دوران بارداری باعث تورم لثه ها، خونریزی و به دام افتادن غذا می شود و باعث تحریک بیشتر لثه ها می شود.
انجام کارهای دندانپزشکی پیشگیرانه در دوران بارداری برای جلوگیری از عفونت های دهانی مانند بیماری لثه که با زایمان زودرس مرتبط است ضروری است.
روش های دندانپزشکی در بارداری
درمان دندان در دوران بارداری، مانند پرکردن حفره و روکش، باید برای کاهش احتمال عفونت درمان شوند. اگر در دوران بارداری کارهای دندانپزشکی انجام شود، سه ماهه دوم بارداری ایده آل است. هنگامی که به سه ماهه سوم بارداری رسیدید، ممکن است برای مدت طولانی به پشت دراز بکشید.
با این حال، گاهی اوقات کارهای اورژانسی دندان، مانند کانال ریشه یا کشیدن دندان، ضروری است. درمان های انتخابی مانند سفید کردن دندان ها و سایر روش های زیبایی باید به بعد از زایمان موکول شود. بهتر است در دوران بارداری از انجام این کار دندانپزشکی خودداری کنید و از قرار دادن کودک در حال رشد در معرض هر گونه خطری، حتی اگر حداقل باشد، خودداری کنید.
مصرف داروها در دوران بارداری
در حال حاضر، مطالعات متناقضی در مورد اثرات نامطلوب احتمالی داروهایی که در حین کار دندانپزشکی استفاده می شود بر روی نوزاد در حال رشد وجود دارد. لیدوکائین رایج ترین داروی مورد استفاده برای کارهای دندانپزشکی است. لیدوکائین (دسته B) پس از تجویز از جفت عبور می کند.
در صورت نیاز به کار دندانپزشکی، مقدار بیهوشی انجام شده باید تا حد امکان کم باشد، اما همچنان به اندازه ای باشد که شما را راحت کند. اگر درد دارید، بی حسی بیشتری را درخواست کنید. وقتی راحت هستید، از میزان استرس شما و کودک کاسته می شود. همچنین، هرچه راحتتر باشید، بیهوشی راحتتر عمل میکند.
کارهای دندانپزشکی اغلب به آنتی بیوتیک برای پیشگیری یا درمان عفونت نیاز دارند. آنتی بیوتیک هایی مانند پنی سیلین، آموکسی سیلین و کلیندامایسین، که برای ایمنی در بارداری برچسب رده B هستند، ممکن است بعد از عمل شما تجویز شوند.
آیا اشعه ایکس دندان بی خطر است؟
اشعه ایکس معمولی که معمولاً در طول معاینات سالانه گرفته می شود، معمولاً می تواند به بعد از زایمان موکول شود. اشعه ایکس برای انجام بسیاری از اقدامات دندانپزشکی به ویژه موارد اورژانسی ضروری است. با توجه به رادیولوژی، هیچ یک از اشعه ایکس تشخیصی دارای دوز تابشی به اندازه کافی قابل توجه برای ایجاد اثرات نامطلوب در جنین یا جنین در حال رشد نیست.
مراقبت های لازم درمان دندان در دوران بارداری
پس از درمان دندان در دوران بارداری، زنان باید به مراقبتهای خاصی توجه داشته باشند. از آنجایی که استفاده از برخی داروها و اشعههای دندانی در دوران باردار ممکن است مخاطراتی داشته باشد، پس از درمان دندان، حتماً با دندانپزشک مشورت کنند. اگر دارویی تجویز شده است، تا حد امکان از مصرف داروهای مخرب در دوران باردار خودداری کنند.
به مراقبت دهانی مرتب و حفظ بهداشت دهان ادامه دهند. این شامل مسواکزنی منظم، استفاده از نخ دندان، و استفاده از محصولات ضد باکتریایی مناسب برای بارداران میشود.
مصرف مکملهای کلسیم و ویتامین D طبق توصیه پزشک ادامه یابد تا به حفظ سلامت دندانها و استخوانها کمک شود.
در صورت وجود هرگونه مشکل دندانی یا علائم غیرعادی، به دندانپزشک متخصص خود مراجعه کرده و درمان مناسب را ادامه دهند.