اورژانس دندانپزشکی چیست
اورژانس دندانپزشکی به وضعیتی اشاره دارد که نیاز به درمان فوری و اورژانسی در زمینه دندانپزشکی دارند. این وضعیتها ممکن است به شدت دردناک باشند یا موجب آسیب به دندانها، لثهها یا دهان شوند.
اورژانس دندانپزشکی اشکال مختلفی دارند و برخی از موقعیت ها از موارد دیگر فوری تر هستند. مردم اغلب در تماس با دندانپزشک خود در هنگام تجربه یک خدمات دندانی مردد هستند، و نمی دانند که آیا این وضعیت واقعاً مراقبت های اورژانسی را تضمین می کند و آیا یک درمان تحت پوشش طرح بیمه آنها قرار می گیرد یا خیر.
اگر درد شدید دارید، تب دارید، یا تورم یا خونریزی دارید که قابل کنترل نیست، تماس با دندانپزشک یا مراجعه به اورژانس کلینیک را به تعویق نیندازید.مشکلات دیگر ممکن است کمتر فوری باشند، اما اجتناب از مراقبت های فوری دندان می تواند مشکلات بزرگتری در مسیر ایجاد کند. ایمن بازی کنید و مشاوره مناسب بگیرید.
برخی از موارد شایع اورژانس دندانپزشکی عبارتند از:
فهرست مطالب
درد حاد دندانی: درد شدید دندان که ممکن است به علت التهاب عصب دندان یا شکستگی آن باشد، نیازمند مداخله فوری است.
شکستگی یا از دست رفتگی دندان: در صورتی که دندان شکسته یا از دست برود، لازم است به سرعت به دندانپزشک مراجعه شود تا درمان مناسب انجام شود.
خونریزی شدید لثه: خونریزی لثه ممکن است نشانه یک مشکل لثه باشد و نیاز به ارزیابی و درمان توسط دندانپزشک داشته باشد.
عفونت دهانی: علائم عفونت مانند تورم، درد شدید، و تب نیازمند درمان فوری هستند.
ترمیمات دندانی : در صورتی که ترمیمات دندانی، مثلاً پلمپ یا پروتز، از محل خود جدا شود و باعث مشکلات شود، نیاز به اقدام فوری دارد.
در موارد اورژانس دندانپزشکی، تماس با دندانپزشک فوریت دارد. در برخی موارد، مراجعه به بخش اورژانس دندانپزشکی یا پزشکی مرتبط نیز ضروری است.
سایر موارد که ممکن است تهدید کننده نباشند، اما نیاز به مراقبت های فوری دارند.
درد شدید دندان ناشی از پوسیدگی و/یا در حال مرگ پالپ
درد مولر سوم / دندان عقل
درد ناشی از جراحی پس از کشیدن دندان یا حفره های خشک
آبسه یا سایر عفونت ها که باعث درد و تورم موضعی می شوند.
اشیایی که زیر لثه یا بین دندان ها گیر کرده و باعث درد و/یا تورم می شوند.
تراشههای دندان، شکستگیها یا پرکردگیهای از بین رفته که باعث درد یا ضربه به دندانها، بافتهای نرم یا هر دو میشود.
ضربه به دندان ها باعث لق شدن، جابجایی یا حتی از دست رفتن یک یا چند دندان می شود.
سیم های ارتودنسی یا سایر وسایل دندانپزشکی شل می شوند و به گونه ها، لثه ها یا هر دو بریده می شوند.
نحوه رسیدگی به اورژانس دندانپزشکی
۱. دندان درد
دندان درد ممکن است لزوماً به مراقبت های اورژانسی نیاز نداشته باشد. با این حال، دندان درد باید جدی گرفته شود، زیرا می تواند نشانگر یک مشکل بزرگتر باشد یا در صورت نادیده گرفتن آنها منجر به مشکلات دندانی بزرگتر شود. منابع دندان درد می تواند از جمله پوسیدگی دندان، دندان ترک خورده، پالپ دندان عفونی، اشیاء گیر کرده بین دندان ها، بیماری لثه، عفونت سینوسی و غیره باشد.
اگر دندان درد دارید، همیشه با دندانپزشک خود تماس بگیرید – آنها می توانند به شما کمک کنند که آیا شما نیاز به معاینه فوری دارید یا خیر.
برای مقابله با درد دندان، این نکات را امتحان کنید:
با دقت نخ دندان بکشید تا ذرات غذای حبس شده بین دندان ها که ممکن است باعث درد شوند را جدا کنید.
دهان خود را با آب نمک گرم بشویید. ۱/۲ قاشق چایخوری نمک را به ۸ اونس اضافه کنید. از آب گرم
از مسکن های بدون نسخه مانند استامینوفن استفاده کنید.
آسپرین را روی محل درد قرار ندهید، ممکن است بافت را بسوزاند.
اگر صورت شما متورم است، کمپرس سرد را روی گونه خود قرار دهید تا به کاهش درد و تورم کمک کند. تورم می تواند به معنای عفونت و آبسه باشد.
اگر درد ادامه داشت، در اسرع وقت با دندانپزشک خود ملاقات کنید.
ضربه به دندان
ضربه به دندان میتواند به روشهای مختلفی اتفاق بیفتد و میتواند منجر به ترک خوردن دندان، ترک خوردن دندان یا دندانهایی شود که از جای خود یا حتی به طور کامل از حفره خارج شدهاند. در اینجا چند نکته برای در نظر گرفتن وجود دارد:
دندان کنده شده
اگر دندان شیری کودک کنده شد، در صورت خونریزی به آن ناحیه فشار وارد کنید. سپس، باید در اسرع وقت با متخصص دندانپزشکی فرزندتان تماس بگیرید. سعی نکنید دندان شیری را دوباره در حفره قرار دهید، زیرا ممکن است به دندان دائمی در حال رشد زیر لثه آسیب برساند.
در صورت کنده شدن دندان دائمی، مراحل زیر را باید دنبال کنید:
در صورت امکان بلافاصله محل دندان را پیدا کنید. اگر بتوانید محل دندان را پیدا کنید، باید آن را از تاج بگیرید و نه ریشه.
هیچ تکه بافتی را از ریشه مالش ندهید یا جدا نکنید. همچنین از مواد شیمیایی روی دندان استفاده نکنید و دندان را خشک نکنید.
دندان را دوباره داخل سوکت قرار دهید و در جای خود نگه دارید. دندان باید همیشه مرطوب بماند. اگر نمی توانید آن را در حفره دندان قرار دهید، آن را در دهان خود در کنار گونه خود نگه دارید. با این حال، اگر نمی توان این کار را انجام داد، دندان را در یک نگهدارنده تمیز با شیر، بزاق، یا در محلول نگهدارنده دندان اضطراری قرار دهید .
فوراً به دندانپزشک خود مراجعه کنید. در عرض ۳۰ دقیقه بهترین کار است، اما این احتمال وجود دارد که دندان حتی تا یک ساعت پس از بیرون آمدن از دهان حفظ شود.
دندان های شکسته
دندان های شکسته یا ترک خورده شایع ترین آسیب های دندانی هستند و اکثر آنها معمولا جزئی هستند. با این حال، مهم است که توجه داشته باشید که درمان فوری می تواند به جلوگیری از عفونت کمک کند و ممکن است به نجات دندان کمک کند. در اینجا نکاتی وجود دارد که باید در صورت داشتن دندان های شکسته یا ترک خورده رعایت کنید:
دهان خود را با آب گرم بشویید و درد یا حساسیت دما را ارزیابی کنید.
اگر ضربه ای به صورتتان وارد شد، کمپرس سرد روی آن ناحیه قرار دهید تا ورم را کاهش دهد.
شما باید در اسرع وقت به مطب متخصص دندانپزشکی خود بروید. اگر می توانید محل تکه دندان را پیدا کنید، آن را با خود بیاورید.
زبان، گونه یا لب گاز گرفته یا بریده شده
اگر زبان، گونه یا لب خود را گاز گرفتید یا بریدید، ابتدا آرام باشید. رگ های خونی زیادی در بافت های دهان وجود دارد، بنابراین حتی زخم های جزئی ممکن است بدتر از آنچه هستند به نظر برسند. ناحیه مورد نظر را به آرامی بشویید و با قرار دادن گاز مرطوب یا حوله بر روی ناحیه آسیب دیده هرگونه خونریزی را کنترل کنید و فشار را تا پایان خونریزی حفظ کنید. سپس یک کمپرس سرد روی محل قرار دهید تا تورم کاهش یابد.
بیشتر آسیب های دهان جدی نیستند و به خودی خود به درستی بهبود می یابند. محل را تمیز نگه دارید تا از عفونت جلوگیری کنید. چندین بار در روز با آب نمک یا مخلوط ۱:۱ پراکسید هیدروژن و آب بشویید تا به بهبود سریع همه چیز کمک کند.
اگر این ناحیه خونریزی دارد و متوقف نمی شود، با پزشک خود تماس بگیرید یا به نزدیکترین اورژانس بیمارستان بروید. اگر بریدگی عمیق است، روی صورت کشیده شده است، یا اگر سوراخی از طریق لب یا گونه وجود دارد، حتما با دندانپزشک یا پزشک خود تماس بگیرید. همچنین در صورت مشاهده علائم عفونت، مانند تورم، قرمزی در اطراف زخم، تب، چرک، یا حساس و دردناک بودن زخم، تماس بگیرید.
اگر شما یا فرزندتان براکتهای ارتودنسی و سیم یا براکت شلی دارید که به گونهها یا لثهها ضربه میزند یا بریده میشود، با ارتودنتیست خود در مورد نحوه برخورد با چنین شرایطی صحبت کنید. آنها می توانند مقداری موم و راه هایی برای رسیدگی به مشکل در خانه یا اگر در تعطیلات دور هستید تا زمانی که بتوانید به مطب دندانپزشکی بازگردید به شما ارائه دهند.
چگونه از آسیب های دندانی جلوگیری کنیم
صرف نظر از خوردن چیزی سخت، انجام ورزش های تماسی یا زمین خوردن، انجام برخی فعالیت ها می تواند شانس آسیب رساندن به لبخند مرواریدی شما را افزایش دهد. برای کمک به جلوگیری از آسیب های دندانی، توصیه های زیر را دنبال کنید:
هنگام ورزش یا شرکت در فعالیت های تفریحی (مانند دوچرخه سواری یا اسکیت) از محافظ دهان استفاده کنید.
همیشه هنگام رانندگی یا سوار شدن در ماشین از کمربند ایمنی استفاده کنید. کودکان خردسال را روی صندلی ماشین قرار دهید.
برای کمک به جلوگیری از سقوط و سایر صدمات، خانه خود را از کودک محافظت کنید.
ویزیت منظم دندانپزشکی را برای همه اعضای خانواده خود برنامه ریزی کنید.
از جویدن اقلام یا غذاهای سفت مانند یخ، دانه های ذرت بو داده و آب نبات های سفت که می توانند دندان های شما را بشکنند، خودداری کنید.
از دندان های خود به عنوان ابزاری برای پاره کردن، پاره کردن یا بریدن اشیا استفاده نکنید.
چگونه یک اورژانس دندانپزشکی داشته باشیم
اولین کاری که باید انجام دهید این است که با دندانپزشک خود تماس بگیرید: آنها می توانند به شما توصیه کنند که چه کاری انجام دهید. از آنجایی که شما هرگز نمی دانید چه زمانی تصادف رخ می دهد، توصیه می کنیم طرح بیمه دندانپزشکی خود را بررسی کرده و با آن آشنا شوید، که اطلاعاتی در مورد نحوه پوشش اورژانس دندانپزشکی دارد.
نتیجه گیری
مهمترین چیزی که باید در مورد اورژانس دندانپزشکی به خاطر بسپارید این است که بهتر است زودتر اقدام کنید تا بعداً از مشکلات بزرگتر جلوگیری کنید. برای اورژانس های دندانپزشکی که تهدید کننده زندگی نیستند، در اسرع وقت با دندانپزشک خود تماس بگیرید تا بتواند به شما کمک کند تا وضعیت را به تنهایی حل کنید یا به شما اطلاع دهد که باید یک قرار ملاقات بگذارید.