درمان بیماری های دندان چگونه است

ساختار و عملکرد دندان

ساختار و عملکرد دندان

ساختار و عملکرد دندان شامل پوشش خارجی یا مینا، عصب و کانال ریشه است. عملکرد دندان شامل بلعیدن و خرد کردن غذا، حفاظت از ساختارهای داخلی دهان، و تلفظ صحیح است.

ساختار دندان :

تاج: این قسمت قابل رویت دندان در بالای خط لثه است. تاج را مینا پوشانده است که سخت ترین ماده در بدن انسان است.

ریشه: ریشه بخشی از دندان است که تا زیر خط لثه کشیده شده و دندان را به استخوان فک متصل می کند.

مینا: مینا خارجی ترین لایه تاج دندان است. این یک ماده معدنی بسیار زیاد است که از دندان در برابر پوسیدگی و آسیب محافظت می کند.

عاج: عاج زیر مینای دندان قرار دارد و اکثر ساختار دندان را تشکیل می دهد. به سختی مینای دندان نیست اما همچنان از لایه های داخلی دندان حمایت و محافظت می کند.

پالپ: پالپ داخلی ترین قسمت دندان است که در مرکز تاج قرار دارد و تا ریشه ها کشیده می شود. حاوی اعصاب، رگ های خونی و بافت همبند است که مواد مغذی را به دندان می رسانند و اطلاعات حسی را منتقل می کنند.

عملکرد دندان:

جویدن و آسیاب کردن: وظیفه اصلی دندان ها تجزیه غذا به قطعات کوچکتر از طریق جویدن و ساییدن است که هضم را تسهیل می کند.

گفتار: دندان ها با کمک به ایجاد صداهای خاص و بیان صحیح کلمات، نقش مهمی در گفتار دارند.
تکیه گاه و ساختار: دندان ها از لب ها و گونه ها حمایت می کنند و شکل صورت را حفظ می کنند و همچنین به حفظ تراز مناسب سایر دندان ها کمک می کنند.

ظاهر زیبایی: دندان های سالم و منظم به زیبایی ظاهر و لبخند فرد کمک می کند.

حس: دندان ها حاوی اعصابی هستند که اطلاعات حسی مانند درد یا فشار را منتقل می کنند و به افراد این امکان را می دهند تا محرک های مربوط به سلامت دهان خود را شناسایی کرده و به آنها پاسخ دهند.

به طور کلی، ساختار و عملکرد دندان ها برای جویدن، گفتار، حمایت و زیبایی مناسب و همچنین برای حفظ سلامت و تندرستی کلی دهان ضروری است.

انواع دندان ها در هر دو دندان شیری (کودکی) و دائمی (بزرگسالان) به شرح زیر است:

ساختار و عملکرد دندان کدامند و چه کاربری دارند

دندان های شیری:

ثنایا: در مجموع ۸ دندان ثنایا در دندان شیری وجود دارد که ۴ دندان در قوس بالایی و ۴ دندان در قوس پایینی قرار دارند. از این دندان ها برای گاز گرفتن و بریدن غذا استفاده می شود.

دندان نیش: ۴ دندان نیش در دندان شیری وجود دارد که ۲ دندان نیش در قوس بالایی و ۲ دندان در قوس پایین وجود دارد. دندان نیش دندان های نوک تیز برای پاره کردن و گرفتن غذا استفاده می شود.

دندان آسیاب: در دندان شیری ۸ دندان آسیاب وجود دارد که ۴ عدد در قوس بالایی و ۴ عدد در قوس پایینی قرار دارند. این دندان ها با سطح صاف برای آسیاب کردن و جویدن غذا استفاده می شوند.

دندان های دائمی:

دندان های ثنایا: دندان های دائمی دارای ۸ دندان ثنایا هستند که ۴ دندان در قوس بالایی و ۴ دندان در قوس پایینی قرار دارند. این دندان ها مانند دندان های ثنایای اولیه برای گاز گرفتن و بریدن غذا استفاده می شوند.

دندان نیش: ۴ دندان نیش در دندان دائمی وجود دارد که ۲ دندان نیش در قوس بالایی و ۲ دندان در قوس پایین وجود دارد. کانین ها مانند نیش های اولیه عمل می کنند و به پاره شدن و گرفتن غذا کمک می کنند.

پرمولرها (همچنین به عنوان Bicuspids شناخته می شوند): در دندان دائمی ۸ دندان پرمولر وجود دارد که ۴ عدد در هر قوس دندانی قرار دارند. این دندان ها دارای دو کاسپ هستند و برای خرد کردن و آسیاب کردن غذا استفاده می شوند.

دندان آسیاب: دندان دائمی شامل ۱۲ دندان آسیاب است که ۶ عدد در قوس بالایی و ۶ عدد در قوس پایینی قرار دارد. این دندان‌های بزرگ‌تر با سطح مسطح برای آسیاب کردن و جویدن غذا، مشابه دندان‌های آسیاب اولیه استفاده می‌شوند.به طور خلاصه، هر دو دندان شیری و دائمی از دندان های ثنایا، نیش و دندان های آسیاب تشکیل شده اند و دندان های پرمولر در دندان های دائمی اضافه می شوند. هر نوع دندان عملکرد خاصی را در فرآیند جویدن و هضم انجام می دهد.

دندان ها چه علائم و بیماری هایی دارند

دندان ها دچار چه علائم و بیماری هایی میشوند

دندان ها می توانند تحت تأثیر علائم، علائم و بیماری های مختلفی قرار گیرند. برخی از مشکلات رایج دندانی و علائم مرتبط با آن عبارتند از:

پوسیدگی دندان (حفره):

علائم: دندان درد، حساسیت به دمای گرم یا سرد، حفره ها یا سوراخ های قابل مشاهده در دندان ها، تغییر رنگ یا لکه های تیره روی دندان ها.

بیماری لثه (وضعیت لثه و پریودنتیت):

علائم: تورم، قرمز شدن یا خونریزی لثه ها، بوی بد دهان، عقب نشینی لثه ها، لق شدن دندان ها، تغییر در تناسب دندان مصنوعی.

حساسیت دندان:

علائم: درد یا ناراحتی شدید هنگام مصرف غذاها و نوشیدنی های گرم، سرد، شیرین یا اسیدی، درد هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن.

آبسه دندان:

علائم: دندان درد شدید و ضربان دار، تورم یا چرک اطراف دندان آسیب دیده، تب، غدد لنفاوی متورم.

شکستگی یا ترک دندان:

علائم: درد هنگام گاز گرفتن یا جویدن، حساسیت به تغییرات دما، ترک های قابل مشاهده یا شکستگی در دندان ها.

فرسایش دندان:

علائم: حساسیت، نازک شدن یا شفاف شدن ظاهر مینا، تغییر در شکل یا رنگ دندان، افزایش خطر پوسیدگی.

مال اکلوژن (دندان های نامرتب):

علائم: دندان‌های کج، شلوغ یا روی هم افتاده، مشکل در گاز گرفتن یا جویدن، درد یا ناراحتی فک، مشکلات گفتاری.

سرطان دهان:

علائم: زخم دهان یا گلو مداوم، لکه های قرمز یا سفید در دهان، مشکل در جویدن یا بلع، بی حسی در دهان یا لب ها، تورم یا توده در دهان یا گردن.

اختلالات مفصل گیجگاهی فکی (TMJ):

علائم: درد یا حساسیت فک، صداهای کلیک یا ترکیدن هنگام باز کردن یا بستن دهان، مشکل در جویدن یا حرکت فک، سردرد یا گوش درد.

توجه به این نکته ضروری است که تجربه هر یک از این علائم ممکن است نشان دهنده یک مشکل دندانی باشد که نیاز به ارزیابی و درمان توسط دندانپزشک دارد. معاینات منظم دندانپزشکی برای حفظ سلامت دهان و تشخیص زودهنگام مشکلات احتمالی قبل از پیشرفت آنها به شرایط شدیدتر ضروری است.

بخش های مختلف آناتومی دندانها کدامند

بخش‌های مختلف آناتومی دندانها

تاج: تاج قسمت قابل مشاهده دندان در بالای خط لثه است. مینای دندان که سخت ترین ماده در بدن انسان است پوشیده شده است.

ریشه: ریشه دندان تا زیر خط لثه کشیده شده و دندان را به استخوان فک متصل می کند. این به حمایت و تثبیت دندان در داخل فک کمک می کند.

مینا: مینا خارجی ترین لایه تاج دندان است. این یک ماده معدنی بسیار زیاد است که از دندان در برابر پوسیدگی و آسیب ناشی از جویدن و اسیدهای تولید شده توسط باکتری های موجود در دهان محافظت می کند.

عاج: عاج زیر مینای دندان قرار دارد و اکثر ساختار دندان را تشکیل می دهد. به سختی مینای دندان نیست اما همچنان از لایه های داخلی دندان حمایت و محافظت می کند.

پالپ: پالپ داخلی ترین قسمت دندان است که در مرکز تاج قرار دارد و تا ریشه ها کشیده می شود. حاوی اعصاب، رگ های خونی و بافت همبند است که مواد مغذی را به دندان می رسانند و اطلاعات حسی را منتقل می کنند.

سیمان: سیمان بافت سختی است که ریشه دندان ها را می پوشاند و از طریق رباط پریودنتال به استخوان فک متصل می شود.

رباط پریودنتال: رباط پریودنتال گروهی از الیاف است که ریشه دندان را به استخوان اطراف متصل می کند. حمایت می کند و به محافظت از دندان در برابر نیروهای جویدن و گاز گرفتن کمک می کند.

شناخت قسمت های مختلف دندان برای تشخیص و درمان مشکلات دندانی و حفظ سلامت کلی دهان ضروری است.

عملکرد و ساختار دندان به چه مراقبت هایی نیاز دارد

ساختار و عملکرد دندان به چه مراقبت هایی نیاز دارد

ساختار و عملکرد دندان به چندین نوع مراقبت برای حفظ سلامت دهان و دندان نیاز دارد:

اقدامات بهداشت دهان و دندان: مسواک زدن منظم و نخ دندان کشیدن برای از بین بردن پلاک، باکتری ها و ذرات غذا از سطح دندان ها و در امتداد خط لثه ضروری است. مسواک زدن باید حداقل دو بار در روز با استفاده از خمیر دندان حاوی فلوراید انجام شود و برای تمیز کردن بین دندان ها و زیر خط لثه باید روزانه نخ دندان انجام داد.

رژیم غذایی متعادل: خوردن یک رژیم غذایی متعادل که حاوی غذاهای شیرین و اسیدی کم باشد می تواند به جلوگیری از پوسیدگی و فرسایش دندان کمک کند. مصرف زیاد میوه ها، سبزیجات، پروتئین های بدون چربی و محصولات لبنی، مواد مغذی ضروری را برای دندان ها و لثه های سالم فراهم می کند.

معاینات دندانپزشکی: معاینات منظم دندانپزشکی و تمیز کردن حرفه ای برای نظارت بر سلامت دهان، تشخیص زودهنگام مشکلات دندانی، و از بین بردن پلاک و جرم دندان که تنها از طریق مسواک زدن و نخ دندان پاک نمی شود، ضروری است. ویزیت دندانپزشکی باید حداقل دو بار در سال یا طبق توصیه دندانپزشک انجام شود.

فلوراید درمانی: فلوراید یک ماده معدنی است که به تقویت مینای دندان و جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک می کند. دندانپزشکان ممکن است درمان های فلوراید را توصیه کنند یا مکمل های فلوراید را برای افراد در معرض خطر بالای پوسیدگی تجویز کنند.

سیلانت ها: سیلانت های دندانی پوشش های پلاستیکی نازکی هستند که روی سطوح جویدنی دندان های عقبی اعمال می شوند تا از پوسیدگی محافظت کنند. سیلانت ها به ویژه برای کودکان و نوجوانانی که ممکن است در تمیز کردن موثر دندان های آسیاب خود مشکل داشته باشند مفید هستند.

محافظ دهان: محافظ‌های دهان ابزارهای محافظی هستند که در حین ورزش یا فعالیت‌های بدنی روی دندان‌ها قرار می‌گیرند تا از آسیب‌های دندانی مانند شکستگی دندان یا آسیب بافت نرم جلوگیری کنند.

پرهیز از عادات مضر: پرهیز از عادات مضر مانند سیگار کشیدن، مصرف زیاد الکل و استفاده از دندان به عنوان ابزاری برای گاز گرفتن یا باز کردن اشیا می تواند به جلوگیری از آسیب به دندان ها و لثه ها کمک کند.

با در نظر گرفتن این اقدامات پیشگیرانه در روال روزانه و جستجوی مراقبت های دندانپزشکی حرفه ای در صورت نیاز، افراد براحتی می توانند به حفظ ساختار و عملکرد دندان و سلامت کلی دهان خود برای تمام عمر کمک کنند.

Rate this post
نوشتهٔ پیشین
روکش متال دندان چیست
نوشتهٔ بعدی
شایع ترین مشکلات دندانی

پست های مرتبط

نتیجه‌ای پیدا نشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست

لطفا شماره خودتان را ثبت کنید تا با شما تماس بگیریم.

مشاوره توسط پزشک