پوسیدگی و حفره دندان
پوسیدگی و حفره دندان در سطح سخت دندان شما هستند که آسیب دیده اند. این نواحی پوسیدگی دندان به منافذ یا سوراخهای ریز تبدیل میشوند که میتواند منجر به دندان درد جدی، عفونت و از دست دادن دندان شود. دلایل مختلفی برای ایجاد حفره وجود دارد، از جمله باکتری های موجود در دهان، خوردن میان وعده های زیاد، نوشیدن نوشیدنی های شیرین و تمیز نکردن دندان ها به خوبی.
پوسیدگی و حفره دندان یکی از رایج ترین مشکلات سلامتی در جهان است. آنها به ویژه در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان مسن شایع هستند. اما هر کسی که دندان دارد ممکن است دچار پوسیدگی دندان شود، از جمله کودکان
اگر حفرهها درمان نشوند، بزرگتر میشوند و لایههای عمیقتری از دندانهای شما را تحت تأثیر قرار میدهند. مراجعه منظم به دندانپزشک و عادات خوب مسواک زدن و نخ دندان کشیدن بهترین راه برای محافظت از دندان ها در برابر پوسیدگی است.
علائم پوسیدگی و حفره دندان
فهرست مطالب
- ۱ علائم پوسیدگی و حفره دندان
- ۲ چه زمانی به دندانپزشک مراجعه کنیم
- ۳ نحوه ایجاد پوسیدگی و حفره دندان
- ۴ انواع حفره های دندان کدامند؟
- ۵ چه کسانی در معرض خطر پوسیدگی دندان هستند؟
- ۶ پوسیدگی و حفره دندان چگونه تشخیص داده می شود؟
- ۷ راه های درمان پوسیدگی و حفره دندان چیست؟
- ۸ آیا می توان از پوسیدگی دندان جلوگیری کرد؟
- ۹ نحوه تشخیص پوسیدگی دندان چگونه است
علائم پوسیدگی بسته به تعداد شما و محل قرارگیری آنها متفاوت است. هنگامی که یک حفره تازه شروع شده است، ممکن است هیچ علامتی نداشته باشید. با بزرگتر شدن پوسیدگی، ممکن است علائمی مانند:
دندان درد و دردهای دیگر.
حساسیت دندان
درد خفیف تا شدید هنگام خوردن یا نوشیدن چیزی شیرین، گرم یا سرد.
سوراخ ها یا حفره هایی در دندان های شما که می توانید ببینید.
لکه های قهوه ای، سیاه یا سفید روی هر سطحی از دندان.
درد هنگام گاز گرفتن
چه زمانی به دندانپزشک مراجعه کنیم
ممکن است از تشکیل حفره آگاه نباشید. به همین دلیل مهم است که به طور منظم معاینات و تمیز کردن دندان ها را انجام دهید، حتی زمانی که دهان شما خوب است. اما اگر دندان درد یا دهان درد دارید، در اسرع وقت به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
نحوه ایجاد پوسیدگی و حفره دندان
پلاک دندانی یک لایه چسبناک شفاف است که دندان های شما را می پوشاند. به خاطر خوردن زیاد قند و نشاسته و تمیز نکردن خوب دندان هاست. وقتی قند و نشاسته را از روی دندانهایتان پاک نمیکنید، باکتریها به سرعت شروع به تغذیه از آنها و تشکیل پلاک میکنند. پلاکهایی که روی دندانهای شما باقی میمانند میتوانند در زیر یا بالای خط لثه سخت شوند و به جرم دندان تبدیل شوند. تارتار جدا کردن پلاک ها را سخت تر می کند و محافظی برای باکتری ها ایجاد می کند. یک متخصص دندانپزشکی باید این پلاک را از بین ببرد.
حملات پلاک اسیدهای حاصل از باکتری ها مواد معدنی موجود در مینای سخت و بیرونی دندان شما را از بین می برند. این فرسایش باعث ایجاد منافذ یا سوراخ های ریز در مینای دندان می شود – مرحله اول حفره ها. هنگامی که نواحی مینای دندان از بین رفت، باکتری و اسید می توانند به لایه بعدی دندان شما که عاج نام دارد برسند. این لایه نرم تر از مینای دندان است و در برابر اسید مقاومت کمتری دارد و باعث می شود دندان های شما حساس تر شوند.
همانطور که پوسیدگی دندان اتفاق می افتد، باکتری ها و اسید از طریق دندان های شما به مواد داخلی دندان (پالپ) که حاوی اعصاب و عروق خونی است حرکت می کنند. پالپ در اثر باکتری متورم و تحریک می شود. از آنجایی که داخل دندان جایی برای گسترش تورم وجود ندارد، عصب تحت فشار قرار می گیرد و باعث درد می شود. گاهی اوقات درد و آسیب می تواند به خارج از ریشه دندان به استخوان سرایت کند و باعث از بین رفتن استخوان اطراف دندان و حتی رسیدن به دندان های مجاور شود.
انواع حفره های دندان کدامند؟
۱. حفرههای سطحی: این نوع حفرهها در لایه بیرونی انامل دندان شکل میگیرند و معمولاً در مرحله اولیه و بر روی سطح دندان قرار دارند.
۲. حفرههای میانی: این حفرهها به عمق دندان نفوذ کرده و به مینای دندان نیز گسترش پیدا کردهاند. آنها معمولاً به نیاز از حفرهپر کردن توسط دندانپزشک احتیاج دارند.
۳. حفرههای عمیق: این نوع حفرهها به طور عمیق تری در داخل دندان پیشرفت کرده و به نیروهای نرمال خوردگی دندان تحت تأثیر قرار گرفتهاند. زمانی که به لایه عمیقتر دندان وارد شوند، میتوانند به عصب دندان نیز نفوذ کنند.
۴. حفرههای تاج و ریشه: این نوع حفرهها به طور جدی به تاج و ریشه دندان تأثیر میگذارند. حفرههای تاج به لایه بالایی دندان و حفرههای ریشه به ناحیه زیرین دندان نفوذ میکنند و ممکن است به نیاز از درمانهای کانال ریشه یا درمانهای پیچیدهتر دندان انجام شود.
هر یک از این انواع حفرهها نیاز به درمان دندانی دارند تا از توسعه آنها و تأثیرات جدیتر بر روی دندانها جلوگیری شود.
چه کسانی در معرض خطر پوسیدگی دندان هستند؟
عوامل خطر اصلی پوسیدگی دندان عدم مراقبت از دندان ها و مصرف بیش از حد غذاها و نوشیدنی های شیرین یا نشاسته ای است.
برخی از افراد در معرض خطر بیشتری برای پوسیدگی دندان هستند، از جمله افرادی که:
به دلیل داروها، بیماری های خاص یا برخی درمان های سرطان، بزاق کافی ندارید
فلوراید کافی دریافت نکنید
خیلی جوان هستند نوزادان و کودکان نوپا که از بطری آب می نوشند در معرض خطر هستند، به خصوص اگر به آنها آبمیوه داده شود . این باعث می شود دندان های آنها برای مدت طولانی در معرض مواد قندی قرار گیرد.
بزرگتر هستند. بسیاری از سالمندان لثههایشان عقبرفته است و دندانهایشان ساییدگی بیشتری دارد. اینها خطر پوسیدگی را در سطوح در معرض ریشه دندان آنها افزایش می دهد.
پوسیدگی و حفره دندان چگونه تشخیص داده می شود؟
دندانپزشکان معمولاً با نگاه کردن به دندان های شما و بررسی آنها با ابزارهای دندانی، پوسیدگی و حفره های دندان را پیدا می کنند. دندانپزشک شما همچنین از شما می پرسد که آیا علائمی دارید یا خیر. گاهی ممکن است نیاز به عکس برداری از دندان داشته باشید.
راه های درمان پوسیدگی و حفره دندان چیست؟
درمان های مختلفی برای پوسیدگی و حفره دندان وجود دارد. اینکه کدام درمان را دریافت می کنید به شدت مشکل بستگی دارد:
درمان های فلوراید اگر پوسیدگی زودرس دندان دارید، فلوراید تراپی می تواند به ترمیم مینای دندان کمک کند.
پر کردن. اگر یک حفره معمولی دارید، دندانپزشک شما بافت پوسیده دندان را برمی دارد و سپس با پر کردن دندان آن با مواد پرکننده، دندان را ترمیم می کند.
عصب کشی. اگر آسیب به دندان و/یا عفونت به پالپ (داخل دندان) سرایت کند، ممکن است به کانال ریشه نیاز داشته باشید. دندانپزشک شما پالپ پوسیده را برمی دارد و داخل دندان و ریشه را تمیز می کند. مرحله بعدی پر کردن دندان با پر کردن موقت است. سپس باید برای پر کردن دائمی یا روکش (پوشش روی دندان) برگردید.
کشیدن دندان در شدیدترین موارد، زمانی که آسیب به پالپ قابل رفع نیست، دندانپزشک شما ممکن است دندان را بکشد. دندانپزشک شما پیشنهاد می کند که یک پل یا ایمپلنت برای جایگزینی دندان از دست رفته استفاده کنید. در غیر این صورت، دندان های کنار شکاف ممکن است حرکت کنند و بایت شما را تغییر دهند.
آیا می توان از پوسیدگی دندان جلوگیری کرد؟
برای جلوگیری از پوسیدگی دندان می توانید اقدامات زیر را انجام دهید:
مطمئن شوید که فلوراید کافی دریافت می کنید
مسواک زدن با خمیر دندان حاوی فلوراید
نوشیدن آب لوله کشی حاوی فلوراید بیشتر آب های بطری حاوی فلوراید نیستند.
استفاده از دهانشویه فلوراید
با مسواک زدن دو بار در روز با خمیر دندان حاوی فلوراید و نخ دندان کشیدن منظم، سلامت دهان و دندان را رعایت کنید.
با محدود کردن غذاها و نوشیدنی های حاوی قند و نشاسته، انتخاب های غذایی هوشمندانه ای داشته باشید. وعده های غذایی مغذی و متعادل بخورید و میان وعده را محدود کنید.
از محصولات تنباکو از جمله تنباکوی بدون دود استفاده نکنید. اگر در حال حاضر از دخانیات استفاده می کنید، آن را ترک کنید.
برای معاینات منظم و تمیز کردن حرفه ای به دندانپزشک مراجعه کنید.
اطمینان حاصل کنید که کودکانتان روی دندان های خود سیلانت می زنند. سیلانت های دندانی پوشش های پلاستیکی نازکی هستند که از سطوح جویدنی دندان های عقبی محافظت می کنند. کودکان باید قبل از اینکه پوسیدگی به دندانها حمله کند، به محض ورود به دندانهای عقبی، سیلانتها را روی دندانهای عقب خود قرار دهند.
نحوه تشخیص پوسیدگی دندان چگونه است
تشخیص پوسیدگی دندان معمولاً توسط دندانپزشک صورت میگیرد و شامل چند مرحله است:
۱. بررسی بصری: دندانپزشک ابتدا با استفاده از آینه و سایر ابزارهای ارائه شده، دندان را به صورت بصری بررسی میکند. وجود لکههای سیاه، سفید یا قهوهای روی سطح دندان ممکن است نشانگر پوسیدگی باشد.
۲. استفاده از سونوگرافی و رادیوگرافی: در صورت لزوم، دندانپزشک ممکن است از این ابزارها برای تصویربرداری دقیقتر از داخل دندان استفاده کند. این تصاویر ممکن است کمک کننده باشند تا پوسیدگیهای عمیقتر یا زیر سطح دندان کشف شوند.
۳. استفاده از ابزار اکسپلوراتور: دندانپزشک ممکن است از ابزاری به نام اکسپلوراتور استفاده کند تا سطح دندان را بررسی کرده و حساسیت یا نرمی غیرعادی در نواحی مختلف دندان تشخیص دهد.
۴. استفاده از دیسکولوراسیون: در برخی موارد، دندانپزشک ممکن است از موادی که رنگ تغییر میدهند (مثل فلورید) برای نشان دادن مناطق پوسیدهی دندان استفاده کند.
این روشها در کنار دقت و تخصص دندانپزشک میتوانند به تشخیص دقیق پوسیدگی دندان کمک کنند و به انتخاب بهترین روش درمانی برای درمان پوسیدگی کمک میکنند.